Kerttervezés

Mindenkinek szüksége van egy helyre, ahol kikapcsolódhat, ellazulhat és elvonulhat a külvilágtól távol. Sokak ezt a helyet a saját házukban, a szobákban vagy éppen a konyhában találják. Sokaknak a természetet, az erdőket és réteket jelenti ez a nyugalom és béke. Vannak olyanok, akik ezt a kikapcsolódást a családban és a barátokban keresik. Sok embernek azonban lehetősége nyílik kialakítani egy olyan helyet, mely mindhárom is lehet egyszerre: otthon is, természethez közeli, és a barátoknak, családnak is helyet adhat. Ez a hely pedig nem más, mint a kert.

Sok ember elvárja, hogy egy kész kertet kapjon a házhoz vagy telekhez, ahova elvonulhat. Ez viszont nem ilyen egyszerű, ugyanis a legtöbb esetben a kert tervezése, építése és fenntartása is sok erőfeszítést és munkát igénylő feladatok. A legegyszerűbb dolgunk egy professzionális kertépítő vállalkozás segítségével lenne. Ám ha nincs meg a megfelelő anyagi háttér, vagy kényelmesebb saját kezünkkel dolgozni, magunktól is nekiállhatunk.

A kerttervezés a kert megépítésének első és egyik legfontosabb lépése. Ennek keretein belül az építési terveken kívül átgondolásra kerülnek a legfontosabb kérdések is a kerttel és annak kialakításával kapcsolatban. Ilyen fontos kérdés például a funkcionalitás kérdése: milyen célt fog szolgálni a kert, pihenő lesz, virágoskert, veteményes, esetleg ezek keveréke? A kert természetes adottságait is figyelembe kell venni, mint például a fekvést, az eredeti növényzetet vagy éppen a talaj minőségét, hiszen a jövőben ezek alapján a legcélszerűbb növényeket ültetni. Ugyancsak fontos átgondolni, hogy milyen hatással lehet a szomszéd vagy szomszédok kertje a miénkre: a tölgyfája beárnyékolja a veteményesnek szánt területünket, vagy éppen fordítva.

A tervezés első lépése a kert pontos méreteinek levétele. A költségvetésünket is ilyenkor ajánlott kialakítani, melyhez többé-kevésbé tartani kellene magunkat. Ezek után következik a kívánt funkcionális elemek meghatározása: például terasz, gyep, kocsibeálló, konyha- vagy virágoskert, játszótér, kosárpalánk, medence stb. Ezeket a fent említett feltételekhez mérten igazíthatjuk, mozgathatjuk és cserélhetjük úgy, hogy ne ütközzenek se egymással, se a kert összhangjával vagy funkciójával. Ezek elhatárolása és összekötése is fontos, amihez leginkább járdákat, ösvényeket vagy sövényeket és kisebb támfalakat is lehet használni. A kertet magát is körülvehetjük sövénnyel, ha védelmet akarunk a szomszédok és a külvilág szemei elől. Az infrastruktúrát, vagyis az áram és víz elvezetését is célszerű megtervezni. Érdemes mindezt részletesen papírra vinni, figyelembe véve a meglévő és meghagyni kívánt növényzetet és épületeket egyaránt.

 

 

Ezek után jöhet a kivitelezés. Először az építési anyagokat, az agyagtéglákat, fát érdemes beszerezni. A földdel azonban gazdálkodni kell, mert annak beszerzése vagy mozgatása költséges lehet. Emiatt azt célszerű nem elvitetni, hanem átcsoportosítani, a kert fekvését kiegyenlíteni vele. Ezek után a funkcionális elemekkel kezdjünk, hiszen ezek pozícióját elhelyezésük után már nehéz módosítani. A terasz, a veranda és a beálló beépítése után jöhet a vezetékek, a vízelvezetők és a locsolórendszer elhelyezése és beüzemelése. A növényeket az előbb említett módon, az éghajlat, a talaj minősége és az őshonos növényzet figyelembe vételével ésszerű ültetni. A fák esetében az árnyékolásra és az esetleges átfutó vezetékekre is gondolni kell, valamint arra is, hogy mit akarunk – vagy éppen nem akarunk – kitakarni.

A kert talán az egyik legtöbbet szépíthető, fejleszthető része a háznak, viszont biztos, hogy ez jár a legtöbb konstans munkával, odafigyeléssel, és – a kert méretétől függően – pénzzel is. De ha ezeket figyelembe vesszük, és képesek vagyunk ápolni és védeni, akkor egy gyönyörű és békés területet teremthetünk magunknak saját kezűleg.