Öntözőrendszerek tervezése és kiépítése

A kert a ház egyik legbékésebb helye. Oda menekülünk, ha az emberek és a világ nyüzsgése már túl soknak bizonyul. Kertész hobbink végzésére ad ideális lehetőséget, virágokat, zöldségeket termeszthetünk ott. Itt zavartalanul tud az ember olvasni, testmozgást végezni, olykor még aludni is. És milyen egy kert a gyönyörű növények nélkül?

Kertünk növényei

A kerteknek a legtöbb esetben az egyik legfontosabb része a növényzet. Ez lehet a szép, zöld gyeptől kezdve a virágágyásokon át, a veteményesen keresztül egészen a tölgyfáig bármilyen növény. Bármit is válasszunk kertünkbe, sok tényezőre kell odafigyelni, hiszen nem mindenhová ajánlott ültetni. Az egyik ilyen tényező az éghajlat. Hazánk mérsékelt kontinentális éghajlata kedvez nagyon sok növénynek, a zord, hideg teleket vagy a meleg nyarat sok faj nem kedveli. Emellett figyelembe kell venni a talaj és a levegő minőségét, hiszen ezek nagyon sokat fognak hatni a növényzet fejlődésére. Fontos a környező növényzet is, nem kifejezetten tanácsos például a díjnyertesnek szánt rózsáinkat vagy tulipánjainkat a tölgyfák árnyékába ültetni. A csapadék pedig egyértelműen fontos tényező, hiszen minden növénynek szükséges több-kevesebb víz a túléléshez.

Az öntözőrendszerek előnyei

De mit csináljunk, ha nyár van, meleg, száraz és még egy csepp eső sem esik hetekig? Nekünk pedig nincs időnk manuálisan végigmenni az egész kerten locsolókannával ahhoz, hogy ne varázsoljunk egy sztyeppére – rosszabb esetben pedig sivatagra – hasonlító látványt a kertünkből? A megoldás ebben az esetben nem más, mint az öntözőrendszer. Ez egy igényesen kialakított, gyepesített, esetleg kerttel vagy veteményessel rendelkező kertnek a szerves része, hiszen sokaknak nincs ideje a napi locsolásra, ráadásul egy automata öntözőrendszer sokkal takarékosabb idő és vízfelhasználás szempontjából is, mint a manuális, slaggal vagy kannával történő locsolás. Emellett nem kell átvariálni a kertet sem, hiszen egy jó, minőségi öntözőrendszer lényegében láthatatlan vagy nem zavarja az összhangot. Az öntözőrendszerek tervezése és kiépítése azonban nem egy egyszerű feladat, a legtöbb laikusnak nagyon sok fejfájást tud okozni. Ezért célszerű szakértők és szakemberek segítségével megoldani ezt a feladatot.

 

Az öntözőrendszerek kiépítése

Egy öntözőrendszer telepítése először a körülmények felmérésével kezdődik, ennek keretein belül a szakemberek számba veszik a kert méreteit, alaprajzát, a kijelölt vízforrást és az egyéb fontos tényezőket. Ezek után kezdődnek meg a munkálatok. Az öntözőrendszer megtervezése (tervrajzok, csővezetékek hossza, pozíciója, locsolófejek helye, fajtája) után az ásás következik: a meglévő földet vagy gyeptéglákat eltávolítják, majd aláhelyezik a csővezetékeket, közben a szórófejek helyét megjelölve. Ezek után felszerelik a különböző fejeket. Ha mindez megvan, akkor állnak neki a víz bevezetésének, esetleg a vízaknák kifúrásának, majd elkezdik a végső összeszerelést: a szelepeket, az esőérzékelőket, csepegtetőket és az vezérlőt behangolják, installálják. Ezután rákötik az egész rendszert a megnevezett vízforrásra, miután egyből egy nyomáspróbát is csinálnak annak érdekében, hogy a rendszer integritása meglegyen. Végül pedig lefedik és beigazítják a rendszert a kertbe. Ezzel az öntözőrendszer kiépítése befejeződött.

Legyen szó egy rózsabokorról, egy pár tulipánról, egy krumpli vagy borsó ágyásról vagy egy almafáról, minden növénynek szüksége van a vízre. Önnek pedig szüksége van a drága idejére, egy öntözőrendszer telepítésével pedig mindkettőt megoldhatja egy csapásra.