Őszi kertápolás

Az ősz közeledtével ismét rengeteg tennivaló van a kertben, a kertészkedés második főszezonja az ősz. A kertet gondozni kell, elő kell készíteni téli álmára, mielőtt beköszönt a fagy. Ezért segítségül összeállítottuk a legfontosabb őszi kertgondozási teendőket, de ha úgy érzi, hogy nincs elég energiája vagy ideje az őszi kertápolás elvégzésére, keresse bátran a Kávai kert munkatársait, nagyon szívesen segítünk a kertje gondozásában és a téli fagyra való felkészítésére.

Gyep karbantartása

Ősszel végezzünk gyepszellőztetést. Gereblyézzük össze a lehullott leveleket a gyepről, legalább hetente egyszer, főleg a diófa leveleket. Ha nem szeretné, hogy tavasszal a gyep helyenként sárga-foltos legyen ezt a lépést meg kell tenni. A sok eső és nedvesség miatt a levelek alatt gombák képződnek, a gyep kihalhat. A levelek gereblyézése mellett, érdemes novemberig fűnyírást is végezni.

Növények metszése

Szeretné, hogy kertje jövő tavasszal ismét csodálatosan zöldüljön és virágozzon? Akkor ne hanyagolja el a metszést sem, mivel az egészségesen növekedő fák és bokrok varázsa a metszés. Metszés által a növények megújulhatnak és megerősödhetnek a következő szezonban.

Mit is kell pontosabban levágni?
Nem kell minden növényt ősszel metszeni. Például a rózsákat és más tavasszal virágzó növényeket csak tavasszal, virágzás után kell metszeni. Ősszel a következő növényeket és fákat ajánlott metszeni:

  • Nyírfák
  • Nyárfák
  • Juharfa
  • Gyümölcsfák
  • Sövények
kertápolás ősszel

Ültetés és átültetés

Az őszi időjárás elegendő nedvességet biztosít, ezért az ősz a legalkalmasabb időszak az ültetések lebonyolítására. Ezután a növényeknek elegendő idejük van megszokni az új talajt és az új helyet, hogy a következő tavasszal pompásan növekedhessenek. Mit érdemes ősszel ültetni? Gumós és hagymás növényeket, fákat, cserjéket és néhány évelő növényt Az ültetés mellett arról is kell gondoskodni, hogy a fagyérzékeny növényeket az ősz végén leszigeteljük, hogy ne fagyjanak meg a tél folyamán.

Talaj

A növények sok tápanyagot használnak fel fejlődésük során, kimerítve a termőtalajt, ezért érdemes ősszel tápanyagokkal gazdagítani a talajt, hogy tavasszal újra fejlődjenek. Érett komposzttal pótolni lehet a felhasznált tápanyagokat. A komposztot el kell szórni a földön, majd beleforgatni a földbe. A gyep is hálásan zöldell tavasszal az őszi tápanyag után. Vigyázni kell, túl sok komposzt ne kerüljön a földbe, a jóból is megárt a sok.

Ha legalább ezeket a fő gondozási pontokat elvégzi, tavasszal meghálálja majd a kertje. Úgy érzi, hogy további segítségre van szüksége? Keressen minket bátran!