Blog

A kert öntözése gyakran problémás, fárasztó és időigényes. A gyep és a növények egészsége megőrzése érdekében a legalapvetőbb kertgondozási teendőhöz tartózik a rendszeres öntözés, hogy a növények ne száradjanak ki és továbbra is szépen zöldelljenek. Különösen nyáron, amikor több napig, sokszor hetekig meleg és száraz idő van, a kert nem bocsátja meg az öntözés hiányát. Méretüket és elrendezésüket tekintve minden kertre egyedi öntözőrendszert kell tervezni, amely telepítés és üzemeltetés szempontjából meglehetősen bonyolult is tud lenni. Ha elakadna a tervezésben, üzemeltetéssel, öntözéssel vagy bármi egyébbel kapcsolatosan kérdése lenne, keresse bátran munkatársainkat. Ezek az öntözőrendszerek felszabadítják Önt a nehéz kézi öntözők cipelése alól, ráadásul időd is spórolnak. Nézzük csak, milyen típusú szórófejű öntözőrendszerek segíthetnek munkánkban:

Szórófej típusok:

  • rotoros szórófej
    • több vízsugaras
    • egy vízsugaras
  • fix spray szórófej
  • mikro szórófej

 

 

A rotoros szórófejek a víznyomás hatására kiemelkedve a földből közepes és nagyobb területet képesek teljes hosszában forgó vízsugár segítségével, esőztető öntözéssel ellátni, mivel szórási sugaruk 8-12 méter között van. Léteznek 30 m távolságra elérő szórófejek is, ezeket leginkább sportpályák, parkok, közterületek öntözésére alkalmazzák. Kertekben célszerű kisebb sugarú rotoros szórófejű öntözőrendszert választani.

A spray szórófejek esőzető jellegű öntözők, az adott szög teljes keresztmetszetén szórják a vizet. Az ilyen típusú szórófejű öntözőrendszert leginkább kisebb, vagy szabdaltabb területeken ajánlott használni. A spray szórófejek nem mozognak, és szórási sugaruk 2 és 5 méter között van. Lehetnek felbukkanó, vagy rögzített magasságban telepített változatok. Egyik jellemzőjük, hogy rövid idő alatt sok vizet adnak ki, ezért, elegendő csupán napi 5-10 percet működtetni.

A mikro szórófejek kicsi csapadékintenzitással, finom permet-szerűen öntöznek. Mivel vízkibocsátásuk alacsony, a mikro szórófejes öntözés a sziklakertek öntözésére a legalkalmasabb, mivel nem áll fenn annak veszélye, hogy a földet kimossa. Kis átmérőjű, hajlékony mikrocsővel ágazik le a zónavezetékből, így rugalmas az el- vagy áthelyezése.